De online leeromgeving van de TrainersAcademie
Als opleider van trainers werkt Annelies Tegel al sinds 2014 met een online leeromgeving. De zoektocht naar een bruikbare leeromgeving was er eentje van jaren, maar met vallen en opstaan kwam ik uiteindelijk terecht bij LearningStone. Een toegankelijke, laagdrempelige en makkelijk zelf in te richten online leeromgeving waar ik direct enthousiast over was. Na aanmelding voor het gratis proefabonnement nam LearningStone contact op en was er al snel een afspraak gemaakt om het te hebben over mijn wensen en ideeën over hoe ik de leeromgeving wilde inzetten tijdens de opleidingen. Vol overgave begon ik nog diezelfde zomer ervoor te zorgen dat de opleidingen keurig werden weergegeven in de cursustijdslijn inclusief opdrachten, hand-outs en zo meer. Het was verbazend makkelijk om het voor elkaar te krijgen en algauw voelde ik mij een ware expert in het werken met LearningStone.
Syllabus
Pas jaren later moest ik toegeven dat de invulling van de leeromgeving niet meer was dan de vervanging van de syllabus en het data-schema dat ik voorheen uitdeelde aan mijn deelnemers. Het scheelde wel heel veel inkt en papier van mijn printer, maar echt interactief kon ik het niet noemen. Dat kon beter en we hadden veel ideeën hoe we het anders konden doen. Maar zoals met alles; als er geen noodzaak is, dan schuiven dit soort taakjes lager en lager op je todo lijstje.
Verandering
Het werd 2019 en ik was nog steeds op zoek naar een betere invulling van de online leeromgeving. De opleiding, die eigenlijk alleen maar uit fysieke trainingsdagen bestond (20), kreeg ik steeds moeilijker verkocht. Toen ik meerdere keren te horen kreeg dat het aantal dagen veel te veel vergde qua tijd- en reisinvestering en doorslaggevend was om de opleiding niet te gaan volgen, concludeerde ik dat het roer om moest. In de maanden die volgden bedacht ik samen met een businesscoach hoe we de opleiding tot professional trainer compacter, effectiever en daardoor aantrekkelijker konden maken. Ik werd uitgedaagd om ‘al het bekende’ overboord te gooien en een compleet nieuw opleidingsconcept te bedenken. In het najaar van 2019 presenteerde ik het concept aan de trainers van de TrainersAcademie tijdens ons jaarlijkse overleg. Het idee dat de opleiding omgebouwd zou worden naar een blended leertraject, kon niet op bijval rekenen van mijn trainers. Uitspraken als ‘Annelies, wat wij doen kan niet online’ en ‘Trainen doe je voor de groep in een trainingszaal en niet achter een beeldscherm’, en zo nog meer, zorgden voor een spannende sfeer. Ik besloot ter plekke dat ik het misschien wat rustiger moest aanpakken en nam me voor om een heel jaar te gebruiken om het nieuwe concept te implementeren; deze verandering had meer tijd nodig.
2020
Corona brak uit en in één klap bleken een groot aantal trainers toch bereid om te schakelen naar online leren. Als paddenstoelen rees aanbod uit de grond over hoe je online behoorde te trainen, met slechts een virtuele vergaderruimte als plaatsvervanger voor het trainingslokaal. In principe vond ik het een mooie ontwikkeling; het enige waar ik moeite mee had was de vluchtigheid waarmee dit werd benaderd: vooral veel tips en tricks over hoe je het online gezellig en interactief kon houden. Opnieuw zag ik het fenomeen dat ik al eerder zag: allemaal achter dezelfde oplossing aanrennen waarbij de een het nog mooier kon verkopen dan de ander. Ik was op weg naar iets dat meer ‘body’ heeft, iets waar goed over is nagedacht en gedegen in elkaar steekt. Een online leeromgeving waar wij in 2016 al mee bezig waren, waarmee je deelnemers 24/7 kan ondersteunen was en is nog steeds geen gemeengoed.
Ontwikkelversneller
Op het moment dat ik de bomen door het bos niet meer zag, kwam ik in aanraking met de Ontwikkelversneller, een organisatie die specialiseert in het faciliteren van on- en offline werken voor trainers, coaches en adviseurs. Via hen leerde ik hoe je van blended leren een feestje kan maken!
Blended leren met behulp van LearningStone volgens Annelies Tegel
Er is nog veel discussie over wat blended leren nu eigenlijk is en wat je ermee kan bereiken. Voor mij betekent een blended leertraject dat je de ideale combinatie maakt tussen on- en offline leren, met maximaal rendement voor de deelnemer en minimale tijdsbesteding door de trainer. Al snel was ik, samen met de Ontwikkelversneller, aan de slag om onze trainersopleiding om te zetten naar een blended leertraject. We hebben daarbij gewerkt vanuit een paar uitgangspunten:
- De deelnemer kan op elk gewenst moment starten met het leertraject.
- Gedurende het traject wordt de deelnemer ondersteunt bij het uitwerken van persoonlijke leerdoelen.
- Onze trainers faciliteren we door 1 url voor de virtuele trainingszaal van de TA aan te houden en samen te werken binnen 1 workspace op LearningStone.
- Alle communicatie met de deelnemers verloopt via de leeromgeving
- De deelnemer bepaalt zelf hoe het traject is samengesteld en kan dus in – en uitstappen terwijl de acht verschillende themareizen blijven doorlopen.
Onze blend
Om de nieuwe aanpak van woorden te voorzien hebben we gekozen voor de metafoor ‘reizen’. De opleidingsgids werd een reisgids waarin je kan lezen welke themareizen je kan meemaken. Aan alle aspecten van het trainerschap is gedacht en je gaat voor elk thema vier weken op reis met een eigen reisgezelschap. De sessies die je volgt zijn live online met tussendoor individuele opdrachten en coachgesprekken met de reisleider en reactie op datgene wat je aanlevert op LearningStone. De online leeromgeving is daarmee het thuishonk van de deelnemers waar zij reflecteren op datgene wat ze hebben geleerd tijdens de sessies en reageren op het werk van anderen. Er ontstaat op deze manier een heuse ‘leercommunity’ die zeer stimulerend voor het onderling contact is en daarmee de groepsvorming bevordert. Elke reis wordt geflankeerd door een reisverslag waarin de vorderingen worden bijgehouden en dat voor de reisleider helpt om te bepalen of de deelnemer zijn/haar certificaat behaalt of dat er nog actie nodig is.
Fysieke training
Binnen elke themareis is rekening gehouden met één fysieke trainingsdag op de Bannink in Deventer. Tijdens deze dag, die je overigens ook via de stream kan volgen, komt de theorie samen en wordt er voornamelijk geoefend, geoefend en geoefend.
Het honk
Op dit moment werkt de TrainersAcademie met alle themareizen via LearningStone: de leeromgeving is hét honk waar alle reisleiders en deelnemers continu samen komen. Het is de plek waar alles staat wat je als deelnemer moet doen om je reis succesvol te doorlopen.
Of het nu de sheets van een presentatie zijn, instructiefilm, bijsturingsbericht, logboek, oefening of leesopdracht. De onderlinge communicatie is intens te noemen, frequenter en diepgaander dan ik gewend was tijdens de opleidingen van voor 2020. Vier weken bezig zijn en je onderdompelen in een trainersthema zorgt ervoor dat het geleerde beter beklijft en dat deze intense manier van leren ervoor zorgt dat je de stof internaliseert waardoor het sneller en effectiever kan worden toegepast.
Het honk is verplaatst van de fysieke trainingslocatie, een dikke klapper en een trolley vol lesboeken naar een centrale locatie: Onze online leeromgeving!
Wil je zelf ook gaan werken met een online leeromgeving, meer vrijheid en meer impact ervaren? Petra en ik delen alles met jou, zodat ook jij verder kan als zelfstandig werkend trainer / trainingsbureau in een tijd waarin men zo veel mogelijk thuis doet en liever niet in de auto stapt.
Als je direct actie wilt ondernemen, dan kan dat door je aan te melden voor de oriëntatieworkshop ‘Vier mythes over blended learning’ die wij maandelijks organiseren. Binnen 2,5 uur kom je dan alles te weten wat je nodig hebt om te besluiten of je mee gaat doen met onze themareis ‘Trainen met je eigen leeromgeving’.
Valkuilen bij trainingdesign
Deze vraag stelde ik aan Mieke Tummers, oprichter van de Trainersapotheek en reisleider bij de TrainersAcademie. Tijdens de themareis die zij verzorgt houdt in dat zij vier weken aan de slag gaat met deelnemers die de opleiding professioneel trainer volgen en die willen leren hoe je op een effectieve manier je trainingen leuker en effectiever kan maken. Ergens veel van af weten geeft namelijk geen garantie tot een effectief trainingsprogramma.
Valkuilen
Als je Mieke vraagt wat de valkuilen zijn waar trainers meestal in stappen bij het ontwerpen van training, dan aarzelt ze niet lang om tot een mooie top 3 te komen:
- Als je een training gaat geven ben je vaak expert op het thema waar je training over gaat. Je deelnemers zijn, in principe, beginners. Hoe daal je af naar dat niveau zodat je van daaruit kan invoelen wat de behoeftes zijn van een beginner?
- Een bekende valkuil is dat trainers hun programma vaak te vol bouwen waardoor ze niet verder komen dan het vluchtig ‘aanstippen’ van onderwerpen waardoor geen diepgang wordt bereikt
- Nummer 1 en 2 samen kunnen ervoor zorgen dat er geen samenhang is tussen de verschillende onderwerpen en je training niet logisch is opgebouwd.
Waarom deze themareis?
‘Deze reis is bedoeld voor mensen die gevraagd zijn een training te geven over iets waarvan ze veel afweten, zeg maar expert in zijn’ zegt Mieke. ‘Ik help ze om van de vele ideeën die ze hebben, een gestructureerd, effectief programma te maken. Ik laat je zien dat je met een paar logische stappen een programma kan maken waar je concrete leerdoelen mee kan behalen’.
Zo ontwerp je materiaal dat je voor meerdere doelen kan gebruiken: webinar, workshop of meerdaagse training, wat heb je nodig?
Wat zouden redenen kunnen zijn om deze reis niet te volgen?
Als je een entertrainer bent en je elke keer een vaststaand verhaal afdraait en je dus vooral een ‘boodschap’ uitzendt, dan hoef je deze reis niet te volgen. Ook voor teamtrainers die gewend zijn te werken met wat zich voordoet in de groep en geen vast programma hebben, heeft deze reis geen toegevoegde waarde.
Wat is er leuk aan het ontwerpen van een training?
Ultiem resultaat is dat je effect boekt met een door jou ontworpen training.. Een goed programma zorgt voor zelfvertrouwen en rust, zodat je makkelijker met en voor de groep kan werken. ‘Vooral de kick die je voelt als een nieuwe, door jouzelf ontworpen oefening goed werkt en het kwartje valt, daar doe je het voor’, aldus Mieke.
De ROI (Return on investment) van deze themareis?
De belangrijkste opbrengst van deze reis is dat je uit je valkuilen blijft en je daardoor een kwalitatief betere training ontwerpt en geeft. Dat zorgt ervoor dat je het gewenste resultaat behaalt en je vervolgopdrachten krijgt.
Webinar 3 TopTips van Mieke Tummers
Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten over deze interessante themareis? Doe dan mee met een gratis webinar!
Meld je aan via deze link
Stel…
Je bent trainer van een opleidingsprogramma voor management trainees.
Een van de onderdelen is een survivaltocht in de Belgische Ardennen. Deze ‘outdoortraining’ is nogal pittig en vraagt veel van de persoonlijke inzet en het doorzettingsvermogen van de deelnemers. Door de intense oefeningen die op het programma staan, komt het voor dat deelnemers met overgewicht er meer moeite mee hebben.
De afdeling HR vraagt jou om na de training de naam door te geven van diegenen die volgens jou over de beste leiderschapskwaliteiten beschikt. De deelnemers zijn op de hoogte van dit verzoek.
Wat zou jij doen?
ROI van training verbeteren is waarde toevoegen
Paul Driesen interviewde een deelnemer van de themareis ROI | organisatie ontwikkeling: Annelies Wiersma.
“Ik had voor de themareis ROI in organisatie ontwikkeling ingeschreven omdat ik benieuwd was, hoe hybride trainen (combinatie van online, e-learning, 1 op 1 coaching en live trainen) met een groep van 8 mensen werkt. Mooi dat ik op die manier met collega trainers in contact kwam rondom een concreet onderwerp. Al moet ik er wel bijzeggen, dat ik nog nooit van de term ROI had gehoord.”
Annelies Wiersma noemt zich ‘een kei in deugden’ en is uitgever, ontwerper, auteur en trainer bij ACT on Virtues. “Actief en bewust aandacht schenken aan deugden in jezelf en anderen, daartoe hoop ik mensen – kinderen en volwassenen – met mijn boeken, educatieve materialen en (online) trainingen te inspireren. Want aandacht voor deugden heeft een positieve invloed op alles: jezelf, je omgeving, de samenleving en de wereld!“
Tijdens de themareis ROI in organisatieontwikkeling ging het niet alleen om de theorie en een aansprekende voorbeeld businesscase, maar brachten de deelnemers ook hun eigen werk of project in .
“Door de begeleiding tijdens de themareis kwam ik er al snel achter, dat ik niet bij de juiste contactpersoon van mijn klant aan tafel zat. Zo gaf deelname aan deze themareis direct een aanleiding om opnieuw met mijn klant in gesprek te gaan. Mijn oorspronkelijke neiging, om bij ontevreden reacties steeds meer gratis weg te geven, wist ik zo achterwege te laten.”
Maar wat doe je dan nu anders?
“Door met goede meetresultaten en analyses opnieuw in gesprek te gaan, kan ik de relatie te verbeteren, het vertrouwen bij de klant te vergroten én een betaald vervolg te realiseren. De klant is nu echt tevreden én veel meer bereid om daarvoor te betalen. Maar wat het me zeker als allerbelangrijkste effect heeft opgeleverd, is dat ik nu met meer zelfvertrouwen, onderbouwd met feiten, transparant kan rapporteren.”
Annelies doet het voortaan vanaf de start van een traject anders. Ze…
- vraagt echt door voordat ze een traject start;
- bouwt metingen in (ook tijdens de training);
- levert transparant data aan de opdrachtgever;
- heeft meer focus op wat wél te meten is.
Daardoor ontstaat meer aansluiting met de behoefte van de organisatie én de cursist.
“Ik zou deze onverwachte maar onontbeerlijke themareis ROI | Organisatieontwikkeling zeker aanraden! Door dit traject ben ik bewust onbekwaam geworden, waardoor ik nieuwe vaardigheden ging ontwikkelen. Ik ben al 20 jaar trainer en had nog nooit iets met ROI gedaan. Nu ben ik meer op de waarde van mijn aanbod gericht en kan ik veel makkelijker voor mezelf opkomen.”
Wel heeft ze nog een tip:
“Als je meedoet moet je rekening houden met ongeveer 8 uur studiebelasting per week, gedurende het traject van 4 weken. Een deel van die tijd besteed je samen met de groep live of online, maar er gaat zeker ook eigen tijd in zitten. Je kunt het er niet even tussendoor bijdoen. Het is de moeite waard om er die actieve tijd in te stoppen, want het heeft me enorm veel opgeleverd. En het was trouwens niet alleen leerzaam maar ook erg leuk!”
Trainen met een online leeromgeving
Door Annalisa Marley
Een blended training ontwikkelen met een online leeromgeving: je zou het graag willen, maar als trainer kom je hier niet aan toe. Want hoe richt je zo’n omgeving in? En hoe haal je het meest uit je online platform?
Dit jaar organiseren Petra Aartsen en Annelies Tegel van de TrainersAcademie een à la carte leerervaring die hierover gaat. In vier sprintjes doorloop je samen een ‘learning journey’ om je eigen training om te vormen naar een online leertraject binnen LearningStone (een online leeromgeving die speciaal gemaakt is voor trainers). In deze blogpost vertellen Petra en Annelies wat je kan verwachten!
Nieuwe en bestaande werkvormen in de online leeromgeving
“Veel trainers vinden het fijn om begeleiding te krijgen bij het vertalen van hun offline werkvorm naar online interactie,” zegt Petra. “Daarom gaan we tijdens de versnellers in op de verschillen tussen fysieke en online settings. Je leert omgaan met een virtual classroom en nieuwe asynchrone werkvormen. Deelnemers kunnen bijvoorbeeld online logboekjes bijhouden waarop jij als trainer kan reageren. Dit is een relatief makkelijke vorm van maatwerk die zorgt dat cursisten op hun eigen tempo kunnen werken en toch persoonlijke aandacht krijgen. In de offline wereld bestaat deze optie niet.”
Daarnaast zullen deelnemers aan de versnellers een kijkje in de ‘blended keuken’ van de TrainersAcademie zelf krijgen. “Samen bekijken we of — en zo ja, hoe — je deze manier van werken kan inzetten,” vertelt Petra. “Denk aan instructiefilmpjes en infographics. Nieuwe generaties zijn erg gevoelig voor beeld en daar kan je mooi op inspelen met een blended training.”
Een blended training opzetten met plezier én resultaat
Tijdens de versnellers zal ook een ander aspect aan bod komen. “We bespreken hoe je je manier van trainen kan aanpassen om live en online te combineren met plezier en resultaat,” legt Annelies uit. “Een online leeromgeving opzetten en inrichten is een veelomvattend proces. Trainers komen hier vaak niet aan toe. Het mooie aan de versnellers is dat je er na vier weken uitkomt met je eigen blended-learning-omgeving. Je kan je training direct gaan uitvoeren met het LearningStone-platform.”
Overigens zal je veel meer doen dan leren werken met LearningStone: “We gaan in op de online én offline aspecten. Zo besteden we ook aandacht aan zaken als marketing en verwachtingsmanagement.”
Petra vertelt dat dit geleidelijk zal gaan: “Leren doe je niet van de ene op de andere dag. Elke week organiseren we virtuele sessies. Daarnaast werken deelnemers zelfstandig aan opdrachten. En we stimuleren dat deelnemers naar hartelust gaan experimenteren.”
Eerst tips en dan tops? of andersom
Waarom is positieve feedback zo belangrijk?
Allereerst is het belangrijk te weten dat feedback veel teweeg brengt bij de ontvanger.
- Wanneer mensen positieve feedback krijgen voelen ze zich gewaardeerd en erkend voor hun inspanningen, wat hun intrinsieke motivatie versterkt om hun werk te doen. Negatieve feedback (tips) hebben het omgekeerde effect;
- Positieve feedback helpt bij het creëren van een werkcultuur waarin samenwerking en ondersteuning voorop staat. Mensen voelen zich comfortabeler om ideeën te delen en feedback te geven, wat leidt tot betere resultaten;
- Positieve feedback draagt bij aan vermindering van stress. Als mensen weten dat ze gewaardeerd en erkend worden voor hun werk, is er minder kans dat ze gestresst raken over hun prestaties. Dit heeft een positieve invloed op de gezondheid en het welzijn.

Wanneer staat iemand open voor verandering?
Als trainer ben je continu bezig met het geven van feedback. Als het goed is, ken je verschillende vormen van feedback uit je hoofd en zet je deze in naargelang het doel van de training.
(Wil je daarover meer weten? Doe dan mee aan de themareis Training Uitvoeren 2.0 van Titia van der Ploeg!)
Er schuilt een geheime kracht in feedback geven als je het op een bepaalde manier doet. Want wanneer staat iemand open voor andere ideeen, tips, feedback? En wat kan je eraan doen om iemand ontvankelijk te maken voor verandering?
Het geheim van positieve feedback
Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom je beter kan beginnen met tops (wat gaat er goed?) en dan pas tips (wat kan beter?). Als je start met de tops breng je de ontvanger namelijk in de juiste mindset om tips te verwerken. Van starten met tips voelen de meeste ontvangers zich aangevallen en gaan zichzelf verdedigen.
Wanneer ze positieve feedback ontvangen, activeert dit verschillende gebieden in het brein die betrokken zijn bij motivatie, beloning en zelfverbetering:
Positieve feedback…
- … activeert de beloningscentra in ons brein; deze produceren dopamine, een neurotransmitter die je een gevoel van plezier en beloning geeft. Dit stimuleert om meer te doen van waar je mee bezig bent en zo kan je langer volhouden.
- … helpt om jezelf beter te begrijpen. Door zelfreflectie te verbeteren wordt je je bewuster van je eigen keuzes en zal je deze verder ontwikkelen. Verder dan door het voorzeggen van verbetermogelijkheden die in tips verwoord zijn.
- .. moedigt aan om meer samen te doen. Als je weet dat je werk wordt gewaardeerd, voel je je meer betrokken en zal je je inzetten om het beste werk te leveren dat je kan.
- … geeft een gevoel van trots. Trots vergroot je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. En zo helpt dit je om je beter te voelen over jezelf en je werk.

‘Gouden’ tool voor succesvolle interventies
Na deze lange verhandeling over positieve feedback kan je eigenlijk maar één conclusie trekken: Eerst tops dan tips. Feedback geven waarbij je start met wat er goed gaat, haalt het beste bij mensen naar boven waardoor ze maximaal open staan voor datgene wat beter kan. Hiermee wordt leren gestimuleerd en een maximaal rendement uit de feedback gehaald.
Met deze zin sloot ik het intermezzo met Eddy af in de hoop dat ik er zelf in de toekomst met hem ook nog profijt van zal hebben ;-).
Leren over leren
Meer weten over hoe leren werkt en hoe je het kan verbeteren bij je deelnemers? Ga mee met de themareis Leren over Leren. Meer info vind je hier.
Hoe zet je ChatGPT in?
Als je ChatGPT inzet dan kan je:
- repetitieve taken sneller doen, zoals het geven van gepersonaliseerde feedback
- het ontwikkelen van lesmateriaal toetsen aan wat er allemaal al over dat onderwerp gezegd is op internet
- toetsen of je mogelijke leervragen over een onderwerp bent vergeten.
Zover zijn we tot nu toe – meer zal volgen. Heb je daar een mening over?
Of heb jij een mooie toepassing gevonden?
Is een deelnemer geholpen met streng trainen?
Hoe help jij iemand die iets wil/moet leren?
Ga je voor de verbale aanmoediging zoals ‘Je kunt het!’ of ‘Kom op kanjer!’?
Of ben je meer van het luisteren, samenvatten en doorvragen?
Veel Nederlandse volwassenen beginnen met te vertellen over hun eigen leven, met als doel om te inspireren – met wisselend succes. Sommigen laten je nauwelijks ruimte: ze pakken het roer over, doen het voor en laten zo zien hoe het moet. Als Petra terugkomt van een vakantiereis met haar zoon, vertelt ze wat haar is opgevallen aan de Zuidafrikaanse manier van iemand iets leren. Ook Annelies heeft daar ervaring mee, daarom vallen er kwartjes die we graag met jou delen!
Het wonder wat we alleen met bijgaande foto kunnen beschrijven
De Zuidafrikaanse instructeur krijgt het voor elkaar dat Petra’s zoon van 14 dóórzet op het touwenparcours; 10 meter boven de grond, een paar uur lang met niets anders dan trapezeconstructies, monkey-nets en stijgbeugels om van boom naar boom klimmen. Het begeleiden gebeurt op zo’n overtuigende manier dat een Nederlander misschien geneigd zou zijn dit te betitelen als té streng, OVERRULING. Gejammer helpt niet. Bloed, zweet en tranen brengen je van A naar B. “Ik moest wel slikken toen ik hem daar zo meedogenloos, hoog in die bomen zag ploeteren”.
Elke Nederlandse vertaling van ‘overrulen’ faalt op betekenisniveau: respectloos is het niet, gemeen ook niet. Onze verbazing is dan ook dat dit overrulen heel effectief blijkt te zijn. “It is a matter of life and death!”
To overrule betekent: ’to reject or disallow by exercising one’s superior authority’
afwijzen of weigeren door superieure autoriteit uit te oefenen.
In onze egalitaire maatschappij doe je dat gewoon niet meer.
Het risico om in de relatie verder als arrogante kwal door te moeten is groot. Wij zijn het niet gewend, want hoe komt jouw ongeoefende autoriteit over? Je mag je hoofd niet boven het maaiveld uitsteken en je loopt het gevaar niet meer serieus genomen te worden.
En hoe zit het dan met (laten) leren? Met trainen? Zou overrrulen ook in Nederland kunnen werken?
Is een lerende geholpen bij een strenge manier van trainen?
Is er een relatie tussen de strenge manier waarop kinderen in Zuid-Afrika worden opgevoed en de gevaren van de plek waar zij wonen? Een land waar je al snel op jezelf aangewezen bent en waar niet meteen allerlei hulpinstanties klaarstaan om je uit de brand te helpen.
Ook komt de vraag op of de manier waarop wij dat hier in Nederland doen wel zo helpend is als wij denken dat het is. Is een strenge, doortastende en disciplinaire manier van opvoeden niet veel meer steunend dan de vaak wat softe manier van opvoeden zoals wij dat in Nederland doen?
Over the top
Annelies was ooit deelnemer bij een konvooi terreinwagens dat door en over de Namibische duinen trok. Duinen van soms meer dan 300 meter hoog vragen om 4×4 rijvaardigheid die de meeste van de deelnemers niet bezaten. Met grote regelmaat waren we gefrustreerd omdat het niet lukte om over de top van een duin te komen. We kregen dan geen hulp in de Nederlandse zin van het woord, maar alleen zinvolle tips en een aanmoediging zoals: ‘Het gaat je lukken, je kan hier overheen!’ Nooit nam iemand het stuur over, ook niet na poging tien: “Reverse slowly and try again”. Zij kan dat zinnetje nóg dromen. Je moest eenvoudigweg doorgaan tot het wél lukte.
Waarom?
Ze vonden het belangrijk dat je een succeservaring had, die je zelfvertrouwen geeft. En dát heb je hard nodig als je zonder begeleiding door de woestijn rijdt. Lukte het uiteindelijk wel, dan werd je met luid gejuich en applaus door de rest van de groep ontvangen aan de andere kant van die zandhoop; een fantastisch mooie ervaring!

Wat kan een trainer hiervan leren?
Reflecterend op bovenstaande voorbeelden kwamen wij tot een paar tips voor trainers als het gaat om het begeleiden van hun deelnemers:
- maak leren makkelijker door veel tips te geven
- laat deelnemers stap voor stap naar hun succeservaring toewerken
- geef niet op door het zelf over te nemen, je eigen ervaring er op te plakken of de moeite van de deelnemer af te wijzen
- maak meer gebruik van de autoriteit die je in de jaren hebt opgebouwd op jouw vakgebied, je natuurlijk overwicht
- laat deelnemers rustig ‘vloeken’ omdat iets nog niet lukt: een eigen succeservaring is zoveel krachtiger!
Wat leer jij uit deze Afrikaanse voorbeelden? Heb je aanvullende tips?
Als iets niet lukt en je loopt vast: reverse slowly and try again!
P.S.: Vind je deze blog interessant en wil je meer weten over hoe leren werkt? Laat je dan eens verrassen door wat er mogelijk is en volg een van onze webinars of de themareis Leren over Leren.