Waarom is positieve feedback zo belangrijk?

Allereerst is het belangrijk te weten dat feedback veel teweeg brengt bij de ontvanger.

  • Wanneer mensen positieve feedback krijgen voelen ze zich gewaardeerd en erkend voor hun inspanningen, wat hun intrinsieke motivatie versterkt om hun werk te doen. Negatieve feedback (tips) hebben het omgekeerde effect;
  • Positieve feedback helpt bij het creëren van een werkcultuur waarin samenwerking en ondersteuning voorop staat. Mensen voelen zich comfortabeler om ideeën te delen en feedback te geven, wat leidt tot betere resultaten;
  • Positieve feedback draagt bij aan vermindering van stress. Als mensen weten dat ze gewaardeerd en erkend worden voor hun werk, is er minder kans dat ze gestresst raken over hun prestaties. Dit heeft een positieve invloed op de gezondheid en het welzijn.
feedback geven
‘Ik kan dit!’

Wanneer staat iemand open voor verandering?

Als trainer ben je continu bezig met het geven van feedback. Als het goed is, ken je verschillende vormen van feedback uit je hoofd en zet je deze in naargelang het doel van de training.

(Wil je daarover meer weten? Doe dan mee aan de themareis Training Uitvoeren 2.0 van Titia van der Ploeg!)

Er schuilt een geheime kracht in feedback geven als je het op een bepaalde manier doet. Want wanneer staat iemand open voor andere ideeen, tips, feedback? En wat kan je eraan doen om iemand ontvankelijk te maken voor verandering?

Het geheim van positieve feedback

Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom je beter kan beginnen met tops (wat gaat er goed?) en dan pas tips (wat kan beter?). Als je start met de tops breng je de ontvanger namelijk in de juiste mindset om tips te verwerken. Van starten met tips voelen de meeste ontvangers zich aangevallen en gaan zichzelf verdedigen. 

Wanneer ze positieve feedback ontvangen, activeert dit verschillende gebieden in het brein die betrokken zijn bij motivatie, beloning en zelfverbetering:

Positieve feedback…

  1. … activeert de beloningscentra in ons brein; deze produceren dopamine, een neurotransmitter die je een gevoel van plezier en beloning geeft. Dit stimuleert om meer te doen van waar je mee bezig bent en zo kan je langer volhouden.
  2. … helpt om jezelf beter te begrijpen. Door zelfreflectie te verbeteren wordt je je bewuster van je eigen keuzes en zal je deze verder ontwikkelen. Verder dan door het voorzeggen van verbetermogelijkheden die in tips verwoord zijn.
  3. .. moedigt aan om meer samen te doen. Als je weet dat je werk wordt gewaardeerd, voel je je meer betrokken en zal je je inzetten om het beste werk te leveren dat je kan.
  4. … geeft een gevoel van trots. Trots vergroot je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. En zo helpt dit je om je beter te voelen over jezelf en je werk.
*Leer hoe je deelnemers (beter) leren door jouw invloed te optimaliseren.

‘Gouden’ tool voor succesvolle interventies

Na deze lange verhandeling over positieve feedback kan je eigenlijk maar één conclusie trekken: Eerst tops dan tips. Feedback geven waarbij je start met wat er goed gaat, haalt het beste bij mensen naar boven waardoor ze maximaal open staan voor datgene wat beter kan. Hiermee wordt leren gestimuleerd en een maximaal rendement uit de feedback gehaald.

Met deze zin sloot ik het intermezzo met Eddy af in de hoop dat ik er zelf in de toekomst met hem ook nog profijt van zal hebben ;-).

Leren over leren

Meer weten over hoe leren werkt en hoe je het kan verbeteren bij je deelnemers? Ga mee met de themareis Leren over Leren. Meer info vind je hier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.